Vind de goedkoopste isolatiebedrijven in uw regio!

Meer over spouwmuurisolatie

Ruim 2,7 miljoen woningen zijn in Nederlands slechts deels of totaal niet geïsoleerd.Voor woningen met een bouwjaar van voor 1984 zijn slecht tot matig geïsoleerd. Heeft u een woning uit die periode? Dan is de kans groot dat u nog 1 of meerdere isolatiemaatregelen kunt uitvoeren en flink op uw stookkosten kunt besparen. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerde woning ook voor een behaaglijker leefklimaat. Hieronder kunt u meer lezen over wat spouwmuren zijn en hoe deze geïsoleerd kunnen worden.

 • Wat is een spouwmuur?
 • Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur. Tussen die muren zit een loze ruimte van circa 3 tot 9 centimeter. Deze loze ruimte wordt sinds circa 1920 toegepast bij woningen die werden gebouwd. De bedoeling van die loze ruimte is:


  Een barrière om te voorkomen dat regenwater via de buitenmuur naar het binnenste van de woning doorslaat


  Door de ruimte wordt eventuele regendoorslag afgevoerd


  De spouwruimte dient tevens als ventilatieruimte om vochtige lucht af te voeren en zo de buitenmuur sneller droog te krijgen.


  De ruimte heeft ook een thermisch isolerende functie, namelijk luchtisolatie waarbij er droge lucht aanwezig blijft. De temperatuur in de spouwruimte is dan vaak ook wat droger dan de buitenlucht.


  Tussen 1920 en 1990 werd de spouwruimte van spouwmuren niet geïsoleerd. Pas begin jaren negentig kreeg men door dat het veel verstandiger was om het grootste deel van de spouwruimte te isoleren wat veel (thermische) voordelen bleek te hebben. Sindsdien worden veel woningen en bedrijfsgebouwen uit die periode na-geïsoleerd.


 • Hoe worden spouwmuren dan geïsoleerd?
 • Voor de goede orde: we hebben het hier over het isoleren van reeds bestaande spouwmuren. Bij nieuwe woningen wordt tijdens de bouw reeds spouwmuurisolatie aangebracht. Bij oudere woningen met een bouwjaar grofweg voor 1976 worden de spouwruimte achteraf geïsoleerd of na-geïsoleerd.

  Stap 1: Inspectie van de spouwruimte

  Er worden enkele gaten in de buitenmuur geboord waarna een camera wordt ingebracht om de kijken hoe de situatie in de spouwruimte is: bijvoorbeeld hoe diep deze is, of er oude isolatie aanwezig is, of er resten bouwmateriaal aanwezig zijn, of er ongedierte is etc.

  Tevens wordt dan de juiste methodiek bepaald (dus welk isolatiemateriaal, hoe dik en op welke manier het wordt aangebracht).

  Stap 2: Patroon van boorgaten in de muur aanbrengen

  Er dienen gaten in de buitenmuur geboord te worden met een diameter die voldoende is om de isolatie aan te brengen. Gebaseerd op de inspectie is er een boorpatroon opgesteld zodat er bijvoorbeeld voor elke vierkante meter muuroppervlak een boorgat is. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat een deel van de muur niet geïsoleerd is. Dit zou namelijk resulteren in een koude plek die vocht aantrekt (een zogenaamde koudebrug). In de woning zou je dan een binnenmuur op die plek krijgen die veel kouder en vochtiger is en waardoor schimmelvorming zou kunnen ontstaan.

  Stap 3: Onder lichte overdruk vullen van de spouwruimte via de boorgatopeningen

  Het isolatiemateriaal wordt nu ingebracht.

  Stap 4: Controle middels endoscopie

  Er dient tenslotte een visuele controle via de camera uitgevoerd te worden om te controleren of alles naar wens is verlopen.

  Stap 5: Dichtmaken van de boorgaten

  De boorgaten moeten dichtgemaakt worden met speciale vochtwerende specie, bij voorkleur in de kleur van de bestaande voegen om een zo fraai mogelijk resultaat te krijgen.

  Stap 6: Optioneel: thermische foto

  Om te kijken of de muur inderdaad goed geïsoleerd is, kan na enkele weken een foto genomen worden waarop duidelijk warme en koude oppervlakte worden aangegeven middels een kleurenpatroon (een zogenaamde thermische foto).

 • Welk isolatiemateriaal?
 • Er zijn verschillende isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden om de spouwruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur te isoleren. LET OP: HET GAAT HIER OM HET NA-ISOLEREN VAN SPOUWMUREN. Sinds 1990 wordt de spouwruimte al tijdens de bouw geïsoleerd en dat gebeurt doorgaans met plaatmateriaal (bijvoorbeeld polystyreen of glaswol), maar bij na-isolatie moet het isolatiemateriaal via boorgaten van enkele centimeters wordt aangebracht.

  Het soort isolatiemateriaal dat gebruikt gaat worden is afhankelijk van :

  • de diepte van de spouwruimte
  • de gewenste isolatiewaarde
  • waar de specialist de voorkeur aan geeft

  In ieder geval dient elk soort isolatiemateriaal te voldoen aan de volgende 6 eisen:

  • Goede isolatiewaarde
  • Krimp- scheur- en inzakvrij
  • Uitstekende vochtbestendigheid
  • Luchtdoorlatend
  • Dampdoorlatend
  • Brandvertragend

  Veel bedrijven gebruiken polystyreen parels of minerale wol.

 • De gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie
 • De kosten van spouwmuurisolatie zijn met name afhankelijk van de breedte/diepte van de spouwruimte (standaard is 6 cm) en het aantal vierkante meters geveloppervlak dat geïsoleerd moet worden. Doorgaans kost een hoekwoning daarom meer dan een tussen woning en een vrijstaande woning meer dan een hoekwoning, simpelweg omdat er meer vierkante meters spouwmuur geïsoleerd dient te worden. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het aantal reisuren van het isolatiebedrijf, de steigers die men eventueel neer moet zetten, de vervuiling van de spouwruimte en natuurlijk zijn er dure isolatiebedrijven en goedkopere isolatiebedrijven.


  Om u een idee te geven van de gemiddelde kosten waar u rekening moet houden, hebben wij hieronder een overzicht gemaakt:


  Soort woning                      Aantal m2 geveloppervlakte                Consumentenprijzen (2023)


  Tussenwoning                       40 m2                                                      €   750 – € 1050


  Hoekwoning                         80 m2                                                       € 1250 – € 1750


  Vrijstaand                           150 m2                                                       € 2400 – € 3350


   


  Uitgangspunten:


  gemiddelde aantal vierkante meters geveloppervlakte (kan voor uw woning anders zijn)

  spouwbreedte/diepte 6 cm

  prijs gebaseerd op gemiddelde prijs isolatiemateriaal. Polystyreen parels zijn doorgaans iets duurder dan minerale wol

  geen bijzondere vervuiling van spouwruimte

  geen bijzondere eisen aan steigermateriaal of hoogwerkers

  locatie in Nederland zijnde niet de Waddeneilanden.

 • Gemiddelde jaarlijkse besparing op energiekosten
 • Gemiddelde besparing op energiekosten

  Spouwmuurisolatie is de goedkoopste isolatievorm, maar heeft enorm veel effect vanwege de grote (gevel)oppervlaktes die geïsoleerd worden.


  Om u een idee te geven van de gemiddelde besparing waar u rekening moet houden, hebben wij hieronder een overzicht gemaakt:


   

  Soort woning


  m2 Gevel    

   Besparing m3 gas


  Besparing (2022)


  tussenwoning


  40 m2


   360 m3


  €  360


  hoekwoning


  80 m2


   720 m3


  €720


  vrijstaand


  150 m2


   1350 m3


  €1350

 • Waarom spouwmuren isoleren verstandig is
 • Het is verstandig om de spouwruimte in spouwmuren te isoleren vanwege:

  • Warmere binnenmuren
  • Veel minder vochtig in de woning
  • Het wordt in de woning daarom behaaglijker en comfortabeler
  • In de winter warmer en in de zomer koeler omdat het ook de hitte buitenhoudt
  • U bespaart honderden euro’s per jaar op verwarmingskosten
  • Spouwmuurisolatie werkt geluidsisolerend
  • Uw woning of bedrijfspand wordt meer waard
  • Het Energielabel wordt verbeterd
  • Spouwmuurisolatie is goed voor het milieu
 • Zonnepanelen
 • Het principe is als volgt: onze zon is een middelgrote gloeiende gasbol die al miljarden jaren lang grote hoeveelheden energie afgeeft. Een klein deel van die energie komt op de aarde terecht in de vorm van zonnestraling en zonnewarmte. Door de energie in de zonnestralen kunnen zonnecellen elektrisch geladen worden. Door het koppelen van de zonnecellen op een zonnepaneel wordt de lading vergroot.

  Omvormer

  Deze zonnestroom is dan nog niet bruikbaar, maar wordt dan via een omvormer omgezet naar de juiste 230 Volt wisselstroom zodat alle apparaten in de woning er gebruik van kunnen maken.

  Door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn zonnepanelen dusdanig gevoelig geworden dat zelfs flets daglicht op een sombere winterdag ruim voldoende is om elektriciteit op te wekken.Veelal zit de omvormer aangesloten op het normale elektriciteitsnetwerk van het regionale energiebedrijf. Indien dan meer stroom wordt opgewekt dan benodigd is, wordt dat afgevoerd via dat netwerk. Op momenten dat er meer elektriciteit nodig is dan het zonnepanelensysteem kan leveren, wordt de extra elektriciteit weer afgenomen van het regionale energiebedrijf. Het is dus niet noodzakelijk om een zonnepanelensysteem (of photovoltaïsch systeem zoals het officieel heet) te hebben dat volledig de hele elektriciteitsbehoefte kan dekken.

  Zonnepanelen plaatsen

  Binnen 1 dag plaatsing complete systemen voor elk soort dak.

  Onbeperkte en gratis energie via de zon

  De dagelijkse zonnestralen die op de aarde komend bevatten voldoende energie om de gehele aarde 1 jaar volledig van energie te voorzien.

  LET OP! Volledig BTW bedrag op zonnepanelen terugvorderen is mogelijk

  95% van zonnepanelensystemen worden aangesloten op het regionale elektriciteitsnetwerk zodat er zowel extra elektriciteit afgenomen kan worden als terug geleverd kan worden aan het netwerk. Deze hoeveelheden worden met elkaar verrekend (gesaldeerd). Het Europese gerechtshof heeft in een zaak aangegeven dat het leveren van zonnestroom aan het netwerk onderhevig is aan BTW. Het gevolg daarvan is dat btw afgedragen moet worden, maar ook verrekend mag worden. Dat betekent dat het volledige btw-bedrag (doorgaans 21%) teruggevorderd mag worden.

  Er dient daartoe wel een verzoek te worden ingediend bij de Belastingdienst en jaarlijks moeten er wat eenvoudige documenten worden opgemaakt. Verderop wordt deze aantrekkelijke optie uitgebreider besproken.

  Investeren in zonnepanelensystemen is momenteel heel gunstig:

  1. Zonnepaneleninstallaties zijn goedkoper dan ooit in de aanschaf (75% prijsdaling in afgelopen jaren)
  2. Fiscaal heel aantrekkelijk (volledige btw terugvorderen)
  3. Zeer forse besparing op jaarlijkse energiekosten (€ 1.000,- tot € 1.200,- per jaar)
  4. Tevens ontvangt u een opbrengst voor elektriciteit die u levert aan de energiemaatschappij voor zonnestroom die u niet zelf gebruikt
  5. Terugverdientijd sneller dan ooit
  6. Aantrekkelijke lease en financieringsmogelijkheden (goedkope Energiebespaarlening)
  7. Goed voor het milieu, uw woningwaarde en het Energielabel
  8. Levensduur van een systeem is circa 25 jaar dus vele jaren gratis elektriciteit
  9. U bent onafhankelijk van energiemaatschappijen en prijsschommelingen op de wereldmarkt
  10. En…eigen energie opwekken is gewoon leuk!
  11. Vraag informatie en offertes aan via wat-kost-het.nl en vergelijk en bespaar flink op de aanschaf.

Goedkope spouwmuurisolatiebedrijven in elke regio in Nederland

 • Meer dan 200 aangesloten isolatiebedrijven
 • Gratis en vrijblijvende inspectie en offerte
 • Gecertificeerde isolatiebedrijven
 • 100% garantie op werkzaamheden
 • Snelle uitvoering
 • Alle soorten isolatiewerken
 • Isoleer uw woning en bespaar fors

  Door de extreem hoge energieprijzen verdient u uw investeringen snel terug.